Wie zijn rijst plant, moet in de modder gaan zitten!


De modderAfgelopen weekend was het tijd voor de allerlaatste “studytrip” van deze editie van JTW. Een beetje triestig, onmogelijk om te geloven, maar ontzettend gezellig! De eerste activiteit van de tweedaagse trip was een hoopje modder omtoveren tot een heus rijstveld. Techniek: iedereen krijgt een ‘lap’ mini mini rijstplantjes. Dan wordt er een draad gespannen over het veld waar iedereen achter moet gaan staan. Op de draad zelf zijn markeringen aangebracht die duidelijk maken waar exact het plantje geplant moet worden. De bedoeling is dat de rijst zo symmetrisch mogelijk geplant wordt, zodat die aan het eind van de zomer makkelijk en efficiënt geoogst kan worden.

In tegenstelling tot mezelf zag de rest van het hoopje mensen erBBQ de pret niet echt van in om met de voeten in de modder te gaan ploeteren, en al helemaal niet toen bleek dat er ook nog bezoek was van een paar kikkertjes en spinnetjes. Uiteindelijk zijn we er allemaal in geslaagd om te overleven, het rijstveld incluis. Al onze activiteiten zijn zorgvuldig gedocumenteerd door een hoopje amateur fotografen wiens hobby blijkbaar bestaat uit een meute buitenlanders te vereeuwigen. (Wie weet in welke boekskes en brochure’kes worden we nog gepubliceerd!). Na deze zware zware (:p) activiteit, konden we aan het echte werk beginnen: de barbecue gesponsord door de hoorn des overvloeds. Een van de weinige situaties waar universiteiten hun studenten bijna doen verdrinken in de alcohol en vlees dat effectief vlees is in plaats van een hoopje vet. Na afloop was bewegen voor niemand een optie meer, en werd het tijd voor een collectief dutje in de bus. De volgende halte was de ryokan (het hotelletje waar we die nacht gingen verblijven). We werden daar opgewacht door een bende vriendelijke japannertjes en in de kamer blijkbaar ook door een dappere kakkerlak. (Hip hip hoera voor het regenseizoen!). Ik kon het uit nieuwsgierigheid niet laten om te zien wat er zou gebeuren als ik naar de receptie zou bellen om te laten weten dat we ongewenst bezoek hadden. In minder dan drie tellen stond de vrouw van de receptie aan onze deur, trok ze haar schoenen uit en ging ze het kansloze beestje te lijf. Ze excuseerde zich nog snel 3 miljoen keer en ging vervolgens weer naar de eerste verdieping. Nu weten we dus ook wat de meest gepaste handeling is in geval van kakkerlak. Back to basics op dat vlak. Moraal van het verhaal: ga nergens blootsvoets naartoe of ge zijt gezien!

Beatles cover band verstopt achter de rijstvelden
Beatles cover band verstopt achter de rijstvelden

’s Anderendaags zijn we een kijkje gaan nemen in Nagasaki, van historisch historisch belang omwille van twee redenen: deze havenstad werd gebruikt als contact met de buitenwereld, zelfs in de lange periode van isolatie. Een van de gepriviligeerde volkeren waren de Nederlanders, en we hebben inderdaad een boek onder ogen gekregen dat in het Nederlands geschreven was (met woorden als ghedaente in plaats van gedaante). Nagasaki is ook berucht omdat de tweede atoombom er is terecht gekomen. Zowel de musea in Hiroshima en Nagasaki doen u bijna letterlijk walgen, maar ze slagen er beiden in om een positieve boodschap de wereld in te sturen. De moeite!

Dat was het dan weer voor deze keer!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s